Convocaat voor september en oktober 2023

Lieve KVG Venray leden

We hopen dat jullie hebben kunnen genieten van een fijne zomer met de vele zon en hier en daar een heftige bui. Er waren gedurende de zomer nog allerlei KVG activiteiten zoals Tuinen Kijken, de huifkartocht in het Ooijen-Wanssum gebied  (zie de verslagen verderop) en de bezoeken aan musea waar veel van onze leden aan deelgenomen hebben.  Enkele activiteiten hadden een zomerstop, maar starten weer in september. De komende maanden staat er weer van alles op het programma en we hopen dat we jullie hierbij mogen verwelkomen. 

Programma ledenbijeenkomsten

Op maandag 11 september is er een rondleiding in de Petrus Banden Kerk. De rondleiding wordt gegeven door Jan van Casteren. De rondleiding start om 15.30 uur. Aan de rondleiding zijn geen kosten verbonden. Wel graag vóór 8 september opgeven per mail kvgvenray@gmail.com of per telefoon bij Ine van Gool 0478514974.
We nodigen jullie uit om koffie te gaan drinken (voor eigen rekening) om 14.30 uur bij de Uitmarkt Grote Markt 19 te Venray.

Op maandag 2 oktober komt Jan Poels samen met o.a. een fysiotherapeut naar de Kemphaan, Kennedyplein 1 om 14.00 uur.
Jan Poels organiseert namens gemeente Venray de cursus “ Stevig Staan”.
Zelfstandig wonen en onbezorgd de dagelijkse dingen blijven doen zoals boodschappen, wandelen enz. Naarmate we ouder worden kan dit lastiger worden. Je fit voelen kan hieraan bijdragen.
Wat kunt u doen om fit te blijven of fitter te worden?

Het programma van de middag is:
Een fysiotherapeut helpt u met evenwicht en bewegen
Een voedingsdeskundige vertelt u over Goed Gevoed Ouder Worden
De beweegmakelaar vertelt over bewegen en waar u op moet letten

Heb je interesse kom dan een kijkje nemen en geef je op voor 27 september
kvgvenray@gmail.com of per telefoon 0478514974

Museumbezoek

Op 8 september 2023 bezoek aan Paleis het Loo in Apeldoorn.



Paleis het Loo is een paleis, gelegen aan de rand van Apeldoorn. Het paleis werd tot 1975 bewoond door leden van de Koninklijke familie. Sinds 1984 is het Nationaal Museum Paleis het Loo opengesteld voor het publiek. Sinds 22april 2023 is het Paleis na een verbouwing en uitbreiding, die 5 jaar duurde, weer opengesteld voor het publiek, Bezoek ook de stallen, de tuinen en de tentoonstellingen. 

Tijdslot 12:00 uur. Zelf kaartje printen of op smartphone laden. Vertrek uit Venray om 9:32 uur. Aanmelden vóór 1-9-2023 bij Vera Groeneveld, tel.0478-584259 of per mail: Vera.j.groeneveld@gmail.com

Op 12 oktober 2023 bezoek aan het Noord Brabantsmuseum in Den Bosch.

De tentoonstelling heet “Brueghel: de familiereünie “(5 generaties Brueghel). Deze schilderijen zijn afkomstig uit wereldberoemde musea uit Europa (Parijs, Berlijn,Milaan) en Amerika (Boston) en voor het eerst hier in Den Bosch bij elkaar gebracht.
Tijdslot is 11:30  uur. Zelf toegangskaartje printen of op smartphone laden.
Vertrek vanuit Deurne, trein vertrekt om 9:55 uur. Verzamelen bij het zwembad de Sprank om 9:25 uur om gezamenlijk (met de auto) naar Deurne te rijden. Benzinekosten worden gedeeld.

Aanmelden vóór 5-10-2023 bij Vera Groeneveld, tel.0478-584259 of per mail Vera.j.groeneveld@gmail.com

En al vooruitlopend voor het nieuwe jaar.
Daar er een zeer grote belangstelling wordt verwacht, hierbij alvast de aankondiging van de Frans Hals tentoonstelling in het Rijksmuseum.
We gaan daar 8 maart 2024 naar toe. Heb je interesse om mee te gaan, bestel dan nu alvast je toegangsbewijs!  Tijdslot is 11.45-12.00 uur.  

Verslag van enkele zomer activiteiten

Huifkartocht
Op 17 augustus hebben 23 dames genoten van een huifkartocht in de omgeving van Blitterswijck. Dit gebied is omgetoverd in een water spaarbekken voor de maas. Voor de mens en voor de natuur zijn er grote veranderingen gekomen. Landbouw grond mocht onder water staan. Dorpen werden beschermd door dijken. Bruggen moesten extra gebouwd worden. Het hele project werd een grote uitdaging voor de ondernemers. Onze gids kon er uren over vertellen. Er zijn zoveel wetenswaardigheden, zoveel anekdotes, zoveel bijzonderheden waar wij als leken nog niets van wisten. We hebben vele mooie plekjes gezien. De weergoden waren ons gunstig gezind, niet te warm en niet te koud. Na de toch was er koffie of thee voor alle deelneemsters. Tijdens dit ontspannen gezellig samen zijn konden we napraten met de andere dames. Iedereen werd weer veilig naar de Wetteling of naar huis gebracht. Een hele fijne leerzame middag 




Tuinen kijken 
Sinds 2000 hebben KVG leden ruim 100 tuinen bezocht. Dit jaar zijn we naar de Verborgen tuin (Hout-Blerick), tuin Verheggen (Lottum) de theetuin de Roode Vennen (Broekhuizen) en de tuin van de familie Burger in Geijsteren geweest. De tuinen waren verschillend van inrichting en grootte, maar allen een bezoek waard. Behalve het bekijken en bespreken van de diverse bloemen en planten was het samen koffie/thee drinken (met heerlijk gebak) ook heel belangrijk. 

Voor het volgend jaar zijn we op zoek naar andere tuinen. We houden ons aanbevolen voor adressen van tuinen die open zijn voor bezoek. Vera Groeneveld en Carla van Dijk. 


Berichten van clubs

  Kijken naar Kunst

Op dinsdag 26 september en donderdag 28 september starten we ons nieuwe seizoen met een hele bijzondere excursie. Midden in de bossen van Lierop ligt het landgoed Lux et Terra. Al meer dan 30 jaar heeft beeldhouwer Luciën van der Eerden gebouwd aan een markant tempelcomplex gewijd aan de zon. Bij de hoofdruimte staat een timpaan waar vanaf de gouden zon  ons tegemoet straalt, geflankeerd door vele symbolische dierfiguren,  waaronder twee rammen, symbool van de levenskracht van de natuur. De kunstenaar zelf zal ons rondleiden in zijn levensproject, zijn grote zonnetempel.       
Na afloop drinken we een kop koffie/thee (met gebak) in Herberghe “De Coeckepanne” in Lierop. We vertrekken om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats van de Wetteling. Navigatie-adres: Oeijenbraak 2 te Lierop.

Aanmelden svp vóór donderdag 21 september.

Op dinsdag 24 oktober en donderdag 26 oktober gaan we op bezoek bij beeldend kunstenaar Tjally Dirriwachter in Boxmeer.  Zij specialiseerde zich in textiele werkvormen aan de Academie voor Beeldende Kunst in Genk, België. Daar ontdekte ze haar liefde voor het vilten en omdat ze het belangrijk vindt dat creativiteit ook samengaat met vakmanschap, volgde ze de internationale viltopleiding in Oberrot in Duitsland. Haar inspiratie put zij uit gebeurtenissen en fascinaties om haar heen, uit verleden en heden. Tjally trakteert ons op koffie/thee met wat lekkers en daarvoor vragen we een eigen bijdrage van €5,-.

We vertrekken om 13.30 uur vanaf de parkeer
plaats van de Wetteling. Navigatie-adres: Groenling 67 in Boxmeer. Aanmelden svp vóór donderdag 19 oktober.

Contactpersonen KNK 1 dinsdaggroep:
Martinet Roling: martinette@ziggo.nl / M. 06-23315793 / T. 0478-584927
Carla Oude Elferink: carlaelferink@ziggo.nl / M. 06-15207948 / T. 0478-539140

Contactpersonen KNK 2 donderdaggroep:
Elly Verhoeven: ellyverhoeven.kunnen@gmail.com / M. 06-22659408 / T. 0478-631723
Ria de Bruijn-Hofmans: ria_de_bruijn@hotmail.com / M. 06-18840464 / T. 0478-585683

BRIDGECLUB

Na de gebruikelijke stop in de maand augustus herstarten we op vrijdagmiddag, 1 september, weer onze wekelijkse bridge middag van 13.30 tot 16.00 in de Kemphaan om in een gezellige en ontspannen manier met elkaar te bridgen.

Contactpersonen:
Jeanne Tillemans, T. 0478584585 / E. jeannetil@home.nl
José Verstraelen, T.0650511980 E.verstraelenkessels@gmail.com 

   DE LEESCLUBS DOOR HILDE KUITERT

Er is nog plaats voor nieuwe leden in de leesclubs, van harte welkom! Op dit moment zijn er drie clubs, op de dinsdag-, woensdagavond en een op donderdagmiddag. We lezen 6 boeken per jaar, de woensdagclub 4 boeken per jaar. Roulerend gastvrouwschap bij de leden thuis (voor zover mogelijk uiteraard). Wil je hier nog meer over weten? Je kunt me bereiken op t: 0478 581264, of per mail:
e: hildekuitert@hotmail.com

Contactpersonen voor de leesclubs:
Leesgroep 1: Contactpersoon Leonie Colsen, t: 0478 58 34 03
Leesgroep 2: Contactpersoon Hilde Kuitert, t: 0478 581 264 , ‘de kleine leesgroep’ (4 boeken)
Leesgroep 3: Contactpersoon Nell Peijnenborgh t: 0478 582 731

GESPREKSGROEPEN 

Contactpersonen:
Gespreksgroepen 1 en 2: Carla van Dijk, t: 0478 550 395, e: cvandijkvekemans@gmail.com
Gespreksgroep 3: Loes Krebbekx, t: 0478 582 282 e: craybeck@ziggo.nl

   WIE GAAT ER MEE SAMEN WANDELEN ?

Op woensdagmorgen een uurtje wandelen, goed voor de conditie en gezellig. Vertrek om 09.30 bij de ingang van het Anna park.  Na het wandelen kun je ook nog meegaan om een kopje te drinken bij Bufkes, Schoolstraat 29, Venray. 

Het koffiedrinken vindt elke woensdagochtend plaats vanaf 10.30 uur en je bent van harte welkom. Je kunt komen wanneer je zin hebt en je hoeft je niet op te geven. 

ZANGGROEP

We zingen iedere 2e en 4e donderdag van de maand van 10.00 tot 11.00 uur in de Galmhut.  (het gebouw op de hoek Langeweg/Hoenderstraat). De dirigent is Joop Simons. Het plezier in zingen en de gezelligheid zijn belangrijk. Na de zangrepetitie drinken we koffie/thee.
NIEUWE LEDEN ZIJN VAN HARTE WELKOM !
Als je belangstelling hebt, kun je dit doorgeven aan: Bep van Casteren t: 584415 of Carla van Dijk
t: 550395.

Lief en leed

 Zieke leden wensen wij een spoedig herstel en wij hopen hen weer snel bij onze  activiteiten te mogen begroeten. We leven mee met hen die het moeilijk hebben.  Daarnaast feliciteren wij de dames die iets te vieren hebben. Dus, wanneer jullie weten of horen dat er of Lief of Leed is bij een van onze leden, geef dat dan    alsjeblieft door aan het bestuur. 

FOTO’S

Het bestuur is geïnteresseerd om foto’s te ontvangen die bij de activiteiten en bijeenkomsten zijn gemaakt.  Hierbij wel het verzoek om:  aan te geven bij welke gelegenheid de foto’s zijn gemaakt, en alleen foto’s van goede kwaliteit door te sturen. 

Kopij voor het convocaat van november en december 2023 graag voor 20 november 2023 sturen naar Marielle_52@hotmail.com of KVGvenray@gmail.com

Jaarkalender 2023