Convocaat mei - juni 2024

 

Lieve KVG Venray leden,

Hierbij alweer het convocaat van de voorzomer van 2024. Hopelijk verandert de lucht met de vele regenwolken en de koude wind uit het Noordoosten, snel in een stralend blauwe hemel met prachtig zomerweer. Wij zijn er allemaal hard aan toe!

PROGRAMMA LEDENBIJEENKOMSTEN

LEZINGEN

Lezing op maandag 6 mei 2024 om 14.00 uur in de Kemphaan

Drs. Maria van Dorst zal ons veel vertellen over stoelen en hun ontwerpers en de titel van de lezing luidt “Van Rietveldstoel tot Monobloc”.

  • Op welke stoel zit je het fijnst?

  • Welke stoel vind je het mooist?

  • Stoelen die een verhaal vertellen

  • Architecten en hun stoelen.

Dit zijn enkele onderwerpen die in deze lezing over stoelen en hun ontwerpers aan bod zullen komen. Het Centraal Museum Utrecht en het Stedelijk Museum in Amsterdam hebben een grote collectie stoelen in hun bezit. 

Lezing op woensdag 12 juni om 14.00 uur in de Kemphaan

Op woensdag 12 juni om 14.00 uur komt Maria Bonten ons iets vertellen over DAMES MET KLASSE.

De “Dames van Klasse” hebben in Thorn een klooster gesticht en hebben van hieruit lange tijd invloed gehad in alle koninkrijkjes in het toenmalige Europa.

Van de Middeleeuwen tot de Franse tijd was het stift in Thorn een vrije heerlijkheid, een ministaatje dat rechtstreeks onder het gezag van de keizer van het Duitse rijk viel. Het stift werd bestuurd door een Vorstin Abdis. In en om het paleis van het stift woonden nonnen en stiftdames. De stiftdames moesten 8 generaties lang, van zowel moeders als vaders zijde, van hoge adel zijn.
Ze kregen er een adellijke opvoeding. Tegelijkertijd speurde men in hun half Europa omvattende netwerk naar een echtgenoot. Lukte dat niet dan bleven ze in Thorn. In het kasteel hadden ze een koninklijk, luxe leven.

Maria kan veel vertellen over deze dames en zal lichtbeelden laten zien, zodat wij ons een beeld kunnen vormen over deze unieke leefwijze.



MUSEUMBEZOEK

Vrijdag 24 mei

In verband met de feestdagen in mei brengen we deze keer op vrijdag 24 mei een bezoek aan museum het Prinsenhof in Delft. De tentoonstelling heet “ Pioniers in Keramiek”. Er is historisch keramiek te zien, maar ook werk van hedendaagse keramisten.
Wij worden uitgedaagd om met een hedendaagse blik naar het verleden te kijken.

Vertrek uit Deurne om 9:25 met de trein. Verzamelen om 8:45 bij zwembad de Sprank aan de Kempweg. Zelf kaartje bestellen; uitprinten of op de smartphone laden.
Aanmelden: vóór 17 mei bij Vera Groeneveld.

Vrijdag 14 juni

Op vrijdag 14 juni gaan we naar museum de Lakenhal in Leiden.
Hier bezoeken we de tentoonstelling ”Rembrandts vier zintuigen”. Ter ere van het 150-jarig bestaan van het museum toont het vernieuwde museum 4 schilderijen van Rembrandt die hij op 18-jarige leeftijd maakte. Deze zintuigen zijn de reuk, het gehoor, het zicht en het gevoel. Het schilderij dat de smaak verbeeldt ontbreekt, het is helaas spoorloos.


De trein vertrekt uit Venray om 9:02 uur. 
Zelf de entreekaart bestellen, uitprinten of op smartphone laden.

Aanmelden: vóór 7 juni bij Vera Groeneveld.

Omdat er in principe geen convocaat uitkomt in de zomer, treft u hierbij ook al vast de informatie aan voor de museumbezoeken van juli en augustus.

Vrijdag 12 juli
Op vrijdag 12 juli bezoeken we het Kunstmuseum in Den Haag (en eventueel later het museum Beelden aan Zee in Scheveningen).
In het Kunstmuseum is de tentoonstelling “De Haagsche School in een ander licht”.
Rond 1860 zijn er kunstenaars die zich in Den Haag vestigen, die buiten kunnen gaan schilderen, omdat ze dan met tubes verf kunnen werken. Dit was voorheen niet mogelijk; ze moesten toen zelf hun verf maken. Zij maakten schilderijen waarop grootse luchten en water mooi weerspiegeld werden weergegeven.
Vertrek uit Deurne om 9:25. Verzamelen om 8:45 bij zwembad de Sprank.
Zelf kaartje bestellen, kaartje uitprinten of op smartphone laden.
Aanmelden: vóór 5 juli bij Vera Groeneveld.

Vrijdag 9 augustus
Op vrijdag 9 augustus bezoeken we het museum de Fundatie in Zwolle.
Hier is de tentoonstelling “Noordelijk Licht: natuurfotografie” te zien. Het is een fotografische visie op de natuur en de relatie van de mens tot de natuur. Er zijn ruim 100 kunstwerken te zien, waaronder 50 werken van Finse fotografen.
Vertrek uit Venray om 9:15 uur.
Kaartje zelf bestellen, uitprinten of op smartphone laden.
Aanmelden: vóór 2 augustus bij Vera Groeneveld

LET OP: Voor elk museumbezoek geldt:
Eén week voor het museumbezoek s.v.p. aanmelden bij Vera Groeneveld per mail:
vera.j.groeneveld@gmail.com of telefonisch: 0478-584259/06-15590162.

Bij vertrek vanuit Deurne svp opgeven of je met de auto naar Deurne wilt rijden of niet (benzinekosten worden onderling gedeeld).

BERICHTEN VAN DE CLUBS

KIJKEN NAAR KUNST (in de zomer is er geen Kijken naar Kunst)

Een kort verslag van Kijken naar Kunst van 28 maart jl.
Op 28 maart zijn we naar de Glazen Boerderij in Schijndel geweest. Het centrum van Schijndel is in de 2e Wereldoorlog totaal verwoest. Na de oorlog kwam er een kaal plein voor terug.

De bekende architect Winy Maas heeft meegeholpen om op deze plek een gebouw te plaatsen dat meer sfeer geeft aan het centrum. Na heel veel overwegingen werd gekozen voor een karakteristieke boerderij. Vele oude boerderijen stonden als voorbeeld voor de huidige vorm.

Het geraamte is van stalen balken gemaakt net als de Markthal in Rotterdam. De glazen platen werden in België geprint. De afbeeldingen zijn versmolten in het glas. Het schuine dak van deze glazen boerderij is zo gemaakt dat ook de andere gebouwen van de markt voldoende zonlicht krijgen. De regen wordt via kleine kanaaltjes tussen de glazen platen afgevoerd naar de gootjes in de grond. Het dak lijkt voor een deel gemaakt te zijn van dakpannen en van riet. De ramen geven de indruk van echte raampjes in een oude boerderij. De zigzag trap is gemaakt, net als een waterval. Zelfs de brievenbussen blijven in stijl. 

Winy Maas is niet alleen de architect van de Glazen Boerderij maar ook van de Markthal en het Depot van Boijmans van Beuningen in Rotterdam

We hebben genoten van dit bijzondere bezoek, zeker ook door de fijne gids, die heel veel kon vertellen over dit unieke bouwwerk.


Verslag bezoek aan Guus van Enckevort

Op donderdag 25 april brachten wie een bezoek aan Guus van Enckevort in Evertsoord. Guus heeft daar 35 jaar geleden het lagere schoolgebouw kunnen kopen. Hij woont hier nu in een prachtige omgeving en hij heeft veel ruimte voor zijn atelier. De inspiratie voor zijn werkstukken haalt Guus uit de natuur die dichtbij zijn huis ligt: De Peel. Wij kijken eerst naar de foto’s die hij op verschillende momenten heeft gemaakt van zijn omgeving. Er is een grote brand geweest in De Peel; de impact van deze alles verwoestende brand is duidelijk te zien.

Guus maakt vaak gebruik van druktechniek. Hij laat ons de verschillende methodes zien. Met diepdruk kun je veel nuances laten zien; hoogdruk is zwart-wit. Bij blauwdruk komen 2 vloeistoffen bij elkaar en kijk je ook een blauwe afdruk. Zelfs op speciaal karton kun je etsen en zo een afdruk maken. Dan gaan wij zelf aan de slag. Guus heeft zelf planten, veren en stengels uit zijn tuin voor ons verzameld, waar wij een keuze uit kunnen maken voor een afdruk. De drukinkt wordt met een roller op een glasplaat uitgerold. De voorwerpen worden dan met de inkt ingesmeerd en omgekeerd op het papier gelegd. Onder en bovenop het ontwerp komt een beschermende laag van kranten. De drukpers mag niet vies worden door de inkt. Een dikke vilt laag beschermt het pakketje en zorgt dat de druk overal even groot is. Nu kan alles onder de pers gelegd worden. Beschermend materiaal wordt verwijderd en de afbeelding komt tevoorschijn. Mooi om te zien dat iedereen een uniek exemplaar heeft gemaakt.








BRIDGECLUB

De bridgeclub komt elke vrijdag bij elkaar van 13.30 uur tot 16.00 uur in de Kemphaan, om daar op een gezellige en ontspannen manier met elkaar te bridgen.

Jeanne Tillemans, T. 0478584585 / E. jeannetil@home.nl
José Verstraelen, T.0650511980
E.verstraelenkessels@gmail.com

LEESCLUBS door Hilde Kuitert

Er is nog plaats voor nieuwe leden in de leesclubs; jullie zijn van harte welkom!
Op dit moment zijn er drie clubs, op de dinsdag- en woensdagavond en een op donderdagmiddag.
Wij lezen 6 boeken per jaar, de woensdagclub 4 boeken per jaar. Roulerend gastvrouwschap bij de leden thuis. (voor zover mogelijk, uiteraard).

Wil je hier nog meer over weten? Jullie kunnen mij bereiken op T: 0478-581264, of per mail
E: hildekuitert@hotmail.com

Contactpersonen:
Leesgroep 1: Leonie Colsen T: 0478-583403
Leesgroep 2: Hilde Kuitert T: 0478-581264 (de kleine leesclub, 4 boeken)

GESPREKSGROEPEN

Contactpersonen:
Gespreksgroepen 1 en 2: Carla van Dijk, T: 0478 550 395 E: cvandijkvekemans@gmail.com
Gespreksgroep 3: Loes Krebbekx, T: 0478 582 282 E: craeybeck@ziggo.nl

ZANGKOOR

Onze oproep in het vorige convocaat om nieuwe leden voor het zangkoor heeft tot
onze spijt niet voldoende reacties opgeleverd, waardoor wij nu moeten laten weten
dat per 1 juni het zangkoor van het KVG ophoudt met bestaan.

WIE GAAT ER SAMEN MEE WANDELEN

O p woensdagmorgen een uurtje wandelen, goed voor de conditie en gezellig.
Vertrek om 09.30 bij de ingang van het Anna park. Na het wandelen kun je ook nog
meegaan om een kopje te drinken bij Bufkes, Schoolstraat 29, Venray.

KOFFIEDRINKEN

Het koffiedrinken vindt elke woensdagochtend plaats vanaf 10.30 uur bij Bufkes
in Venray en je bent van harte welkom. Je kunt komen wanneer je zin hebt en je hoeft je niet op te geven.

LIEF EN LEED

Zieke leden wensen wij een spoedig herstel en wij hopen hen weer snel bij onze activiteiten te mogen begroeten. We leven mee met hen die het moeilijk hebben.
Daarnaast feliciteren wij de dames die iets te vieren hebben. Dus, wanneer jullie weten of horen dat er of Lief of Leed is bij een van onze leden, geef dat dan alsjeblieft door aan het bestuur.
FOTO’SHet bestuur is geïnteresseerd om foto’s te ontvangen die bij de activiteiten en bijeenkomsten zijn gemaakt. Hierbij wel het verzoek om aan te geven bij welke gelegenheid de foto’s zijn gemaakt, en alleen foto’s van goede kwaliteit door te sturen.

Kopij voor het convocaat van september en oktober 2024 graag vóór 15 augustus 2024 sturen naar patricia@groenwonen.nl

JAARKALENDER 2024

Dag

Datum

Activiteit

Tijd

Locatie

Maandag

6 mei

Drs Maria van Dorst – Wat kun je vertellen over stoelen

14.00

De Kemphaan

Woensdag

12 juni

Maria Bonten: lezing – Dames met klasse

14.00

De Kemphaan


juli of augustus

Boottocht over de Maas, vanaf Venlo


Venlo


juli of augustus

Bezoek aan Landgoed De Roode Vennen, Broekhuizen


Broekhuizen

Maandag

7 oktober

Workshop geheugentraining

14.00

De Kemphaan


november

Wordt nog over bericht




december

Bezoek aan Kerststallen in Boxmeer


Boxmeer

Donderdag

19 december

Kerstviering

14.00

Geijsteren

Verdere details over de lezingen/excursies volgen op een latere datum