Terugblik 2014

KVG Kerstviering in het teken van ontmoeting op woensdag 17 december 2014
Dit jaar hebben we onze Kerstviering gehouden in het Wijkontmoetingscentrum 't Schopke. Het thema was: “Ontmoeting ". Het KVG koor liet haar muzikale talenten horen, daarna was er een kerstgedachte. Een tentoonstelling van eigen werk stond mooi opgesteld. 18 leden lieten hun talenten zien. Er waren o.a. schilderijen, quilten, sieraden, beelden, gedichten, diverse handwerktechnieken kalligrafeer werk en geschilderd porselein. Onder het genot van een hapje en een drankje, konden de leden elkaar ontmoeten. De High-tea werd verzorgd door cliënten van Dichterbij. 70 dames van KVG hebben genoten van deze geslaagde viering.

 




 





















Kijken naar Kunst.
Op 25 november keken en luisterden ongeveer 45 dames, van de beide groepen Kijken naar Kunst, ademloos naar een lezing van dhr. Toon Verbeek in zaal de Kei, in Geysteren. In deze lezing, over het leven van Alma Mahler " het is een vloek een meisje te zijn ", wierpen we een blik op het leven van deze componiste en haar kunstvrienden in Wenen rond 1900. Zij was de vrouw en vriendin van de componist Gustav Mahler, de schilders Oscar Kokoschka en Gustav Klimt. Dhr. Verbeek liet ook klassieke muziek uit dezelfde periode horen.


 
Bezoek aan het Europees Parlement  20 november 2014

Het Atomium Brussel

Per bus togen 50 dames in alle vroegte richting Brussel voor een bezoek aan het Europees Parlement. Op de heenreis kwamen we langs de Heizel, waar in 1958 de Wereldtentoonstelling plaats vond. Behalve een aantal imposante gebouwen uit die tijd, zagen we ook het Atomium, een monument in het Heizelpark dat eveneens herinnert aan de Expo 58.  Via het Paleis van Laken (de residentie van de Belgische koning), met de koninklijke serres, de Japanse toren en het Chinees paviljoen, kwamen we de stad binnen. Aangekomen bij het Europees Parlement bleek dat we niet de enige bezoekers waren; het was een drukte van belang.


Na de gebruikelijke screening werden we ontvangen door Mevrouw Cora van Nieuwenhuizen die enthousiast en in duidelijke taal vertelde over haar werkzaamheden en de zaken die haar bezig houden als VVD-lid van de  ALDE-Fractie  (Alliantie van Liberalen en Democraten) Aansluitend nam een gids ons mee naar de publieke tribune van de plenaire vergaderzaal. Het was jammer dat er deze dag geen vergaderingen plaatsvonden en vanwege de grote drukte hadden we helaas ook al de welkomstkoffie gemist.....  De lunch in het bezoekersrestaurant was gelukkig wel in orde.

er werd aandachtig geluisterd
groepsfoto met Cora van Nieuwenhuizen











Daarna maakten we een kleine wandeling naar het Parlamentarium, waar het ontstaan en de geschiedenis van de Europese Unie op een dynamische wijze in beeld wordt gebracht. De tijd was te kort om het allemaal goed te bekijken. De openingsreceptie (met lekkere hapjes en drankjes) van de tentoonstelling  'Fashion Art EU', met inzendingen uit alle 28 EU landen,  in het restaurant van dit bezoekers-centrum  was hier mede debet aan. Op de terugweg nog een korte sight-seeing tour door Brussel met een fotomomentje voor het Koninklijke (werk-)Paleis in de stad, verder langs het Waranda- stadspark, het imposante Justitiepaleis  en het Jubelpark waarin een triomfboog.  Het was inmiddels aardig schemerig geworden en de hoogste tijd om bij het drukke verkeer aan te sluiten richting huis. 

voor het werkpaleis in de stad

LAW
Verslag van de Lange afstandswandeling 1 november. Bij 21ºC (!) wandelen op 1 november, “Allerheiligen” was heel bijzonder. Met 5 mensen liepen we een flinke tocht rondom het dan wonderschone Geysteren. De herfstkleuren, de vallende bladeren, de gevarieerde bossen met hun paddenstoelen, het prachtige zonlicht over de weiden, waar nog vele koeien, paarden en schapen graasden, en het zicht op de Maas; de beleving van de verschillende landschappen deed ons goed. Verrassend was het onverwachte bezoek aan het kerkhof. Een groep bewoners van het dorp had voor “Allerzielen” van de begraafplaats een schitterend park gemaakt. We hoorden er mooie verhalen en wetenswaardigheden. Bij het Kasteel was er aandacht voor de luistersteen m.b.t. de “Liberation Route”. Op het terras van de “Watervogel” in Maashees konden we buiten relaxed pauzeren. Het was een interessante, mooie en tevens een gezellige en leuke wandeling.
Margriet van Enckevort
In de maanden december en januari zijn er geen lange afstand wandelingen.

Ledenavond in de Kemphaan op woensdag 12 november 2014
Op 12 november heeft de auteur Ton van Reen een lezing gehouden over de Bokkenrijders. Wie spannende verhalen had verwacht over een duister stukje Limburgse geschiedenis kwam bedrogen uit. Er werd een beeld geschetst over de enorme armoede in die tijd. Een tijd waarin het een kleine groep mensen en de geestelijkheid erg voor de wind ging, maar waarin het overgrote deel van de bevolking  in bittere armoede leefde. Velen zagen zich genoodzaakt te gaan stelen en roven om te kunnen overleven. Dit waren de oorspronkelijke bokkenrijders.  De vele informatie en talloze zijlijntjes werkten nogal verwarrend en ook de opmerkingen over de geestelijkheid werd door sommigen als storend ervaren. Tijdens deze lezing werden de verhalen over de bokkenrijders van hun romantiek ontdaan en geplaatst in een realistischer tijdsbeeld. De heer van Reen schrijft romans, kinder- en jeugdboeken. Over de Bokkenrijders schreef hij de klassieker “De bende van de Bokkenrijders”, die werd verfilmd en meerdere malen bekroond.

Bezoek aan de Kantfabriek op woensdag 19 november 2014:



Op 19 november brachten wij een bezoek aan de tentoonstelling "Herinneringen in stof"  in de Kantfabriek te Horst. De tentoonstelling bestaat uit werken van Els van Baarle (Nederland), Glennys Mann (Australië.),  Cherilyn Martin (Nederland) en Cas Holmes (Verenigd Koninkrijk). Sommige kunstenaars hadden gebruik gemaakt van materiaal uit de Kantfabriek.Voordat we naar de tentoonstellingen gingen konden we aansluiten bij een rondleiding in de kantfabriek. We kregen veel informatie over het vervaardigen van kant en leven in Limburg. Het was een leerzame maar ook gezellige middag.



Singles op Stap naar GaiaZOO
Dit uitstapje werd georganiseerd door KVG Limburg op 21 september.
Vanuit KVG Venray heeft niemand deelgenomen aan het uitstapje naar GaiaZoo

Ledenavond: Leon Rademakers “Over Weer gesproken.”
Op 10 september 2014 hield Léon Rademakers een lezing “Over weer gesproken”. Het was een zeer toegankelijke en interessante lezing waar veel aspecten over het weer, de opwarming van de aarde, de verandering van het klimaat aan bod kwamen. Deze lezing is ook ontwikkeld om voorlichting op scholen te geven, zodat het bijdraagt aan een bredere bewustwording van onze invloed in deze. De avond werd afgesloten met een kleine quiz, die, na loting tussen de twee overgebleven kandidaten, werd gewonnen door Liesbeth van Berlo.


Galerie-dag Amsterdam
Donderdag 9 oktober 2014 was de halfjaarlijkse galerie-dag in Amsterdam. Zoals elke keer, maar ditmaal op een zeer zonnige, warme dag, liet Margaretha Louwers ons diverse vormen van beeldende kunst (o.a. bronzen beelden, fotografie, schilderijen en tekeningen) zien. Haar enthousiasme en deskundige uitleg maakt deze dag elke keer weer heel speciaal en zeer de moeite waard. Alle 12 deelnemers hebben hier erg van genoten.

Ledenmiddag:  Jan Broekhoff, restaurator
Op 13 oktober 2014 heeft Jan Broekhoff van Schilderij Restauratie Atelier Nijmegen zeer boeiend en enthousiast verteld  over zijn werk als restaurator van schilderijen, prenten, tekeningen en lijsten.  Hij werkte o.a. voor Museum Het Valkhof en het Rijksmuseum.  Het was een bijzonder interessante middag,  aan het slot waarvan hij ook advies gaf aan de leden die een kunstwerk hadden meegebracht.

   


 
Vakkundige assistentie vanuit de zaal
     
Jan Broekhoff beoordeelt een meegebracht schilderij
LAW: Zaterdag 6 september 2014
Deze wandeling is niet doorgegaan.

Law: zaterdag 4 oktober 2014
We hebben gewandeld in de Schadijkse bossen. Het was mooi en zonnig weer. In de Schadijkse bossen zijn veel stuifduinen waardoor het een heuvelachtig bosgebied is.  Vanaf 2007 heeft Staatsbosbeheer een deel van het bos gekapt  waardoor de heide en het stuifzandlandschap van weleer zich kunnen herstellen. Tijdens de wandeling werden we langdurig gade geslagen door een geit.

KVG zanggroep
Zaterdag 18 november 2014  heeft de zanggroep onder de deskundige leiding van Sef Raedts gezongen tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis ter herdenking van 70 jaar bevrijding van Venray. Het koor werd begeleid door de accordeonist Thieu Vranken. Lies Stoks las een indrukwekkend gedicht voor over vrijheid.
Na dit succesvol optreden werd het koor door de burgemeester van Weeze uitgenodigd te zingen in Weeze als daar de luistersteen wordt onthuld. Het KVG koor gaat dus internationaal optreden!!
Als u zin hebt om met dit gezellige koor mee te zingen bent u van harte welkom. (Zie voor meer informatie onderstaande berichten van groepen/clubs)

Ledenavond Martijn Poels filmregisseur “Mijn naam is Max” 14 mei 2014
Deze avond werd de film vertoond “Mijn naam is Max”. Over het lot van joodse kinderen zijn reeds vele films gemaakt, maar in deze documentaire werd een heel andere kant belicht. Verschillende mannen en vrouwen vertelden op sobere, maar juist daardoor indringende wijze over hun ervaringen bij de komst van een nieuw broertje/zusje of ander familielid. Hoe ze als kind goed geïnstrueerd werden over wat ze wel of niet mochten zeggen. Dat het soms helemaal niet leuk was opeens zo’n vreemd kind in het gezin erbij te krijgen. Over de razzia’s in het holst van de nacht, het wegvluchten in het veld. Het moet een enorme impact hebben gehad. Na het zien van deze documentaire rest alleen nog diep respect voor al die moedige mensen die zich, met gevaar voor eigen leven, over zoveel joodse kinderen hebben ontfermd.



Ledenavond in de Kemphaan. “Adellijk leven in Limburg.” lezing door Mevrouw Mr. W.E.S.L. Keijser-Schuurmans. 11 juni 2014
In Limburg zijn zeer veel kastelen gebouwd, waarvan nog een aantal bewaard is gebleven Mevr. Keijsers vertelde op enthousiaste wijze over het adellijke leven in deze kastelen. Ze toonde mooie foto’s van meubels en siervoorwerpen die bewoners van het kasteel verzamelden. Uit het verhaal van mevr. Keijser kwam duidelijk naar voren dat het leven op een kasteel voor de bewoners luxueus was maar dat het personeel hard moest werken onder vaak primitieve omstandigheden.




Tuinen bezoeken
Vanaf 2000 bezoeken een aantal tuinliefhebbers in de zomermaanden tuinen van particulieren. Vol bewondering kijken we naar de tuinen en horen de enthousiaste verhalen over de tuin. We zijn vaak onder de indruk van het vele werk dat gedaan moet worden om de tuin er verzorgd uit te laten zien. Dit jaar waren we in Jacks Rotstuin in Reuver, het Hof van Meterik, de Tuin zonder naam in Liessel en de Verzameltuin in Cuijk. Het volgend jaar willen we graag weer andere tuinen bezoeken. We zijn dringend op zoek naar adressen van tuinen. Kent u iemand die graag anderen wil laten meegenieten van haar/zijn (dak) tuin dan horen we dat graag. De tuin behoeft niet groot te zijn want we kunnen ook een aantal tuinen die bij elkaar in de buurt zijn combineren. Diny van der Venne, Vera Groeneveld en Carla van Dijk.


LAW= Lange Afstand Wandeling
Ook in zomermaanden van 2014 hebben op de eerste zaterdagmorgen van de maand een groepje mensen gewandeld. Er werd gewandeld in het Ballonzuilbos in Merselo, de Ravenvennen bij Lomm, de Mokerheide en op de St. Jansberg in Plasmolen. Ook de komende maanden wordt er weer gewandeld. Zie bovenstaand bericht over de Law in september en oktober

► Terugblik 2021

► Terugblik 2020

► Terugblik 2019

► Terugblik 2018 

► Terugblik 2017 

► Terugblik 2016

► Terugblik 2015 

► Terugblik 2014