Terugblik 2019

18 december 2019 vond de kerstviering plaats in ’t Pelgrimshuis, Smakt. Het was een goedbezochte, sfeervolle, gezellige bijeenkomst, met optredens van de KVG zanggroep onder leiding van Joop Simons, de harpiste Loes van Dijk en een moment van bezinning verzorgd door Lies Stoks van de vieringen groep. Het uitgebreide buffet werd afgesloten met de fameuze Pelgrimshuis-dessertjes en het smaakte allemaal voortreffelijk. Het was een mooie avond.


9 september 2019 brachten een aantal leden een bezoek aan Hospice Zenit in Venray, waar mede dankzij de vele vrijwilligers, in huiselijke sfeer deskundige, palliatieve terminale zorg gegeven wordt aan ernstig zieke mensen. De ontvangst, presentatie en rondleiding hebben diepe indruk gemaakt.

8 november 2019 bezochten we in het Noord-Brabantsmuseum te Den Bosch de tentoonstelling “van Goghs Intimi”. Het gaf een boeiend inkijkje in het leven van Vincent van Gogh, waaruit bleek dat hij toch een kring van familieleden, vrienden en bekenden om zich heen had en helemaal niet zo eenzaam was in zijn (helaas te korte) leven.

13 november 2019  ‘Pas op voor babbeltrucks’ was een zeer nuttige voorlichtingsbijeenkomst.
In korte toneelstukjes, gebaseerd op voorbeelden uit de praktijk, werd snel duidelijk hoe makkelijk je slachtoffer kunt worden van oplichtingspraktijken. De wijkagent gaf veel aanwijzingen hoe we voorzorgsmaatregelen kunnen nemen alerter kunnen reageren op mensen met slechte bedoelingen. 
13 december 2019 bezochten we in het museum Valkhof te Nijmegen de wisseltentoonstelling “Biënnale Gelderland 2019”. Het thema van deze tentoonstelling was de relatie tussen mens en dier. Deze tweejaarlijkse tentoonstelling wil de zichtbaarheid van kunst en kunstenaars uit Gelderland vergroten. Ook deze tentoonstelling was zeker een bezoek waard.



13 september 2019 bezochten we in het Frans Halsmuseum in Haarlem de tentoonstelling “Virtuoos!  van Israëls tot Armando”.  De getoonde schilderijen  gaven een mooi overzicht van naoorlogse (modernere) kunstenaars. Het bezoek was zeer de moeite waard.

9 oktober 2019 was de goedbezochte ‘Tussen Kunst & Kitsch’ middag. Mevrouw Marijke van Roosmalen, werkzaam in de kunst en antiekwereld,  taxeerde de meegebrachte ‘kunst & kitsch’ op amusante en deskundige wijze. Vakmanschap, alles wat door mensen gemaakt en  nog helemaal compleet en intact was, ‘scoorde’ goed. Zoals bijvoorbeeld een zilveren pruimtabak doosje uit 1800, Chinese theekopjes, een Afrikaans dodenmasker of een oude in leer ingebonden boek. Mevrouw van Roosmalen kon over bijna alle stukken veel uitleg geven over de vermoedelijke herkomst, de leeftijd, en mogelijke waarde. Het was een interessante en gezellige middag.

11 oktober 2019 bezochten we het Lalique Museum te Doesburg. In deze oude Hanzestad met veel historie hebben we genoten van het oeuvre van René Lalique. Deze veelzijdige Franse kunstenaar is vooral bekend van zijn ontwerpen van bijv. parfumflesjes, maar in het museum waren ook diverse andere voorwerpen te zien, eveneens van zijn hand, zoals bijv. vazen en sieraden. Het museum is ondergebracht in twee historische, monumentale panden. Men gaat binnenkort het museum uitbreiden. Een aantal dames liep ook nog even het nabijgelegen Mosterdmuseum binnen en kregen daar een ‘smeuïge’ rondleiding!



10 mei 2019 bezochten we In het van Gogh Museum te Amsterdam de tentoonstelling “ Hockney - Van Gogh”. Deze beroemde Engelse kunstenaar exposeerde behalve zijn beroemde schilderijen ook zijn zogenaamde iPad-tekeningen. Deze tentoonstelling toonde de invloed van het werk van van Gogh op het werk van Hockney; beide kunstenaars gebruiken felle kleuren en taferelen uit de natuur.

11 juni 2019 bezochten we de tuin met bonsai-boompjes bij de heer Joep van Goch te Oostrum.  Hij liet ons zijn bijzondere bonsaiboompjes zien en kon hier veel en enthousiast over vertellen.

14 juni 2019 In het Cobramuseum te Amstelveen bezochten we de tentoonstelling ”Cobra 70: een meerkoppige slang”. 70 jaar geleden werd deze stroming in Parijs opgericht door een aantal beeldende kunstenaars en dichters als tegenwicht aan de nachtmerrie van de oorlog.

28 juni bezochten we het klooster te St. Agatha, gemeente Cuijk. In het klooster bekeken we oa. de mooie kapel. In de kloostertuin waren de eeuwenoude bomen beeldbepalend. Dit klooster is het oudste, nog bewoonde klooster van Nederland.

12 juli 2019 in Den Haag bezochten we het Gemeentemuseum. We genoten onder meer van de vormvariaties in hout van Maria van Kesteren. Daarna bezochten we het museum Beelden aan Zee te Scheveningen waar de monumentale beelden van de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa te zien waren.

17 juli 2019 bezochten we de pluktuin “In de 7de hemel “te Grashoek
. Het echtpaar Villerius had een prachtige pluktuin aangelegd, met bloemen en fruitbomen. Tegen betaling kun je zelf een boeketje samenstellen of fruit plukken. In de toekomst willen zij ook vakantiehuisjes neerzetten en verhuren.

4 augustus 2019 bezochten we de open tuindag van “Brookergarden”van de familie Gubbels te Hout-Blerick . Deze tuin lijkt op een park, met 3 vijvers en mooi aangelegde bloeiende borders.

9 augustus 2019: In museum de Fundatie te Zwolle was het werk te zien van Charlotte van Pallandt. Deze veelzijdige kunstenares toonde haar beelden, schilderijen en tekeningen.

8 maart 2019: bezochten we het museum Boymans van Beuningen te Rotterdam. Voordat het museum wegens verbouwing drie jaar gesloten wordt, was er de tentoonstelling “Bauhaus”. De invloed van deze revolutionaire  Duitse kunst- en ontwerpschool is nu nog steeds voelbaar.

21 maart 2019: Galerie-dag in Amsterdam. Door een treinstoring kwamen we later dan gepland in Amsterdam aan. Margaretha stond ons op het station op te wachten. Ze leidde ons langs diverse exposities.  Het was zoals altijd weer een bijzonder leerzame dag.

27 maart 2019: Tijdens de lezing van Nel Pas over ‘De componerende vrouw in de muziekgeschiedenis’ maakten we kennis met een zestal vrouwelijke componisten: Gertrude van den Bergh (1793 – 1840), Louise Farrenc (1804 – 1875), Clara Schumann (1819 – 1896), Catharina van Rennes (1858 – 1940), Amy Beach (1867 – 1944), en Margaret Bonds (1913 – 1972). Elke vrouw componeerde op geheel eigen wijze, soms herkenbaar geïnspireerd door de tijd waarin zij leefde, dan weer de tijd ver vooruit. Vocale en/of instrumentale werken, sommige romantisch andere modern werden ten gehore gebracht. Er werd zeer aandachtig geluisterd en de avond was voorbij voordat we er erg in hadden.

12 april 2019: bezochten we het museum in Groningen. Hier genoten we van David Chihuly, een Amerikaanse glaskunstenaar/architect. De ontwerpen en installaties maakten indruk door hun vele kleuren. Het bezoek was zeer de moeite  (en de lange treinreis) waard.

15 april 2019: Sandra van Schijndel gaf een lezing over het jaarthema ‘Positief gezond blijven’. Een druk bezochte, hele interessante middag. Sandra wist ons op een begrijpelijke manier duidelijk te maken hoe ons lichaam reageert op voedsel en wat we beter wel of juist niet zouden moeten eten en drinken om zo gezond en energiek mogelijk te blijven. We leerden over de principes van eenvoudige voedselcombinaties en hoe deze kunnen helpen om ons beter te voelen. Zeer smaakvolle, kleurrijke, gezonde hapjes en drankjes werden in de pauze geserveerd.

7 januari 2019: Nieuwjaarsbijeenkomst in de Witte Hoeve. Een gezellige, goed bezochte bijeenkomst, waarbij de hapjes, in het kader van het jaarthema Positief Gezond Blijven, bestonden uit groenten- en fruitsnacks die zeer goed in de smaak vielen; dat gaan we erin houden!

11 januari 2019: Bezochten we in het Museum aan het Vrijthof te Maastricht, de Maastricht, de fototentoonstelling van Guy van Grinsven. Er werd een mooi overzicht gegeven van de carrière van deze fotograaf, die zich ontwikkeld heeft van glamourfotograaf tot reizend fotojournalist. Voor hem kent de wereld geen grenzen.
16 januari 2019: Over Lourdes gesproken was een informatieve lezing door Cristien Goumans, waarbij het voor de pauze vooral ging over de organisatie van de Lourdesreizen, maar na de pauze ook de persoonlijke ervaringen van het begeleiden van deze reizen aan bod kwam.
8 februari 2019: Bezochten het Limburgs Museum te Venlo. De expositie heette “50 jaar Thielen – de ogen van de meester”.  In het Limburgs Museum hingen o.a. zijn gigantische schilderijen (veelluiken), waar hij jarenlang aan heeft gewerkt. Evert Thielens werk komt ter ere van zijn 50-jarig kunstenaarsjubileum terug naar zijn geboortestad Venlo. In het tijdelijke museum van Bommel van Dam, in het voormalige postkantoor, waren voornamelijk schetsen van Thielen te zien.
6 februari 2019:  Een boeiende lezing door Marijke en Bart Veldpaus over India en het project ‘Helpende Handen’ waarbij zij sinds 2001 intensief betrokken zijn. Heel bijzonder om Marijke en Bart te horen vertellen over hun ervaringen in dit mega grote, warme, drukbevolkte land. Mooie foto’s gaven een goed beeld van de organisatie en hoe deze met kleine stapjes grote verbeteringen in de leefsituatie van veel, niet alleen jongeren maar ook oudere mensen te weeg kunnen brengen.
De vergoeding voor de lezing werd dezelfde avond nog naar Inda overgemaakt. Waarop Papa Steven, de oprichter van de Helpende Handen per kerende mail KVG Venray bedankte voor de gift.

Marijke en Bart Veldpaus bij het Venray House in Chennai, Zuids-Oost India

► Terugblik 2021

► Terugblik 2020

► Terugblik 2019

► Terugblik 2018 

► Terugblik 2017 

► Terugblik 2016

► Terugblik 2015 

► Terugblik 2014